En dag som jag

2014-09-30
13:21:10

Glass med chokladsås.

I ungefär två år så har jag och Henke tillsammans med två andra par anordnat middagar lite då och då. Dessa middagar går ut på att vi turas om att göra förrätt, varmrätt och efterrätt till varandra. Idag skall en sådan middag utspelas och det är jag och Henke som står för desserten! 
 
Idag skall jag bjuda på en LCHF-modifierad dessert som jag aldrig gjort förut men som jag tror kommer bli helt splendid! Det är klassikern glass och chokladsås med en liten twist. Den består av en hemmagjord youghurt- och mascarpone glass med pistage- och limesmak tillsammans med en varm mintchokladsås till. Allt är såklart modifierat till att bli så LCHF-vänligt som möjligt. 
 
Det jag gjort är att jag har tagit 3 dl turkisk youghurt och 3 dl mascarponeost (i orgnialreceptet hade de creme fraiche men jag tycker att mascarpone ger en väldigt mjuk och rund smak till en dessert, man kan ju inte följa ett recpet slaviskt? Detta blandas med vaniljpulver på en höft, en pressad lime, 1,5-1,75 dl sukrin melis och 100 g mixade pistagenötter. Allt bara blandas ihop och stoppas i frysen i minst fyra timmar. Det står ingenstans i grundreceptet att man skall röra om då och då, men utifrån andra glassrecept som utförs utan glassmaskin så tänkte jag göra det, eftersom jag ändå är hemmavid hela dagen. 
 
Mintchoklad-såsen tänkte jag göra lite senare. Till den använder jag 100 g mörk mintchoklad, 1 dl vispgrädde, 1 dl vatten, 1 dl sukrin melis och ev. 0,5 dl kakao. (det står kakao i orgnialreceptet men min mörka choklad är på 74% kakao istället för 70% så det kan hända att det blir för mörkt om jag tar extra kakao). Detta får smakas av under tillagningen! 
 
Smeten till glassen är i alla fall i frysen nu och när jag smakade på den så smakade den himelskt. Även min kära Henrik tyckte den smakade "Jävligt gott!" vilket är ett oerhört bra betyg från honom på något som kan räknas som LCHF. 
 
Nu är det bara att hålla tummarna för att glassen får en god konsistens och att smakerna gifter sig väl med chokladsåsen!