En dag som jag

2014-12-06
12:02:27

Nystart 2015?

Ja, som ni kanske förstått så har min lchf varit mycket svajande senaste veckorna vilket har resulterat i att vikten står still mellan 69 och 70 kilo. Eftersom vi har en planerad långresa om exakt en vecka, inkluderat ett tre veckor långt planerat avsteg från lchf, så har jag känslan av att kolishelena kommer att vara den som kommer hem från Sri lanka ett par kilo tyngre igen. Vi ska ju iofs gå en hel del, bland annat bestiga två berg varav ett är otroliga 5500 trappsteg. Förhoppningsvis kan många promenader hålla nere viktuppgången en aning. 
 
Men det är även ett år sedan jag började äta lchf och jag har hitills gått ner 10 kilo. Jag är medveten om att det inte är lika mycket som många andra  har rasat i vikt men jag har ändå gått ner 10-11 kilo på ett hälsosamt och långsiktigt sätt. 
 
Så det jag står med idag är att jag på ett år har gått ner 10-11 kilo och snart skall göra ett ganska omfattande avsteg. Hur hanterar jag detta på bästa sätt utifrån en konsekvenslogik? 
 
Genom att just planera mitt avsteg och bestämma i förväg, i så stor omfattning som möjligt, vad jag kommer att äta och vad jag fortfarande inte får äta där nere. Det ger mindre utrymme för oplanerade snedsteg och impulsiva snedsteg som innebär att man tappar kontrollen över sitt avsteg. 
 
Jag har tagit beslutet att jag kommer att tillåta mig själv att äta:
X Färsk frukt
X Lokal mat som är av relevans för matupplevelsen av min resa
X Ris och nudlar  i måttlig mängd till de rätter där det är nödvändigt för att fullt kunna uppleva det singalekiska köket. (min kompis har sagt att det finns vissa rätter som man är måste äta ris till då det är för starkt för att äta utan) 
X Dricka drinkar
X Bröd där det krävs 
 
Jag har tagit beslutet att inte tillåta mig själv att äta:
 
X Godis och Chips som jag ändå inte skulle äta hemma
X Bröd där det inte krävs
X Öl
 
På detta vid har jag tagit ställning till vilka kolhydrater som känns "nödvändiga", om man nu kan våga påstå att kolhydrater är nödvändiga, för min upplevelse av resan. Jag lägger ner oerhörda pengar på denna resan och vill att den skall bli den hitills största upplevelsen av mitt liv. Det vill inte jag äventyra med att vara kinkig med maten i ett land som baserar mycket av sitt kök på ris, nudlar och bröd. Man måste tänka på att landet jag åker till inte är som sverige där det finns alternativ. Detta är ett oerhört fattigt U-land där även resturanger har ett begränsat utbud av inhemsk mat. Ett av mina mål med resan är även att upptäcka och erfara den singalesiska kulturen.
 
Men för att väga upp detta så har jag även beslutat mig för en nystart när vi kommer tillbaka till Sverige. Detta skall präglas av ny och spännande, striktare mat och framförallt ett aktivt val att välja bort mörk choklad, nötter och läsk. Det blir en nystart som skall kombineras med att återigen komma igång med träning, nu när nästa termin erbjuer mer tid till mitt förfogande. 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: