En dag som jag

2015-01-20
17:38:49

Soppigt

Jag är superinne på soppor just nu, kanske mycket på grund av årstiden och att det är så otroligt gott att sätta sig hemma med en mustig soppa och en klick kallrörd creme fraiche och mysa. Sedan är det så enkelt då man helt normalt slipper tänka på vad man ska ha till. Det är bara att röra ihop den soppa man gillar och det går att variera i det oändliga. Här är några av mina favoritsoppor:
 
Enkel Tomatsoppa:
 
Smör
1 gul lök
2 burkar krossade eller passerade tomater (beror på hur mycket tomatbitar man vill ha, jag brukar ha en av varje eller två med bitar) 
1 dl vatten
1 dl grädde
2 tärningar grönsaksbuljong
salt och peppar
 
Fräs löken. Häll på tomaterna, vatten och buljong. Låt koka i ca 10 minuter. Häll på grädde och servera. 
 
Denna soppa är helt gudomlig och går även att komplettera med fisk, korv, skaldjur, kyckling. Ja allt som kan vara gott att ha i en tomatsoppa. Väldigt god som den är eller som bas till annan soppa. 
 
 
Gulaschsoppa
 
Smör
1 gul lök
5 vitlöksklytor
500 g köttfärs
1 msk hela kumminfrön
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
2 buljongtärningar
 
Fräs löken. Fräs köttfärs. Släng med Kummin paprikapulver och tomatpuré sista minuten. Häll på krossade tomater, vatten och buljong. Låt skjuda i 20-30 minuter. Servera med kallrörd creme fraiche. Receptet kommer från receptsidan www.recepten.se
 
Denna soppa är supergod nu på vintern. Den bara osar av mustighet och skulle med fördel kunna kompletteras med mer grönsaker eller lite annat smått och gott för den som önskar. Den är oerhört enkel och snabb att göra och blir jättegod! Receptet kommer ifrån En kokbok av Annika Dahlqvist. 
 
Fisksoppa
300 g blandad fiskfilé (t ex lax, spätta, torsk
1 gul lök
1 burk krossade tomater
5 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
ev 1/2 dl vitt vin
1 tsk söndersmulad timjan
1 dl vispgrädde
finhackad dill
 
Stek löken. Häll i vinet och låt det köra med en liten stund. Häll på tomater, buljong och timjan. Låt sjuda i ca 15 minuter. Lägg ner fisken skuren i bitar. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Häll på grädde och toppa med räkor om så önskar och servera. Receptet är från ww.ica.se med vissa modifikationer. 
 
Detta är en supergod soppa som är en stående favorit här hemma. Som de tidigare nämnda sopporna är den superenkel och snabb att göra och krävs inte överdrivet mycket eller dyra ingredienser. Vi har gjort den med blandad fisk eller bara lax eller bara torsk beroende på priser och ekonomi. Vi har även haft i saffran ibland med mycket goda resultat. 
 
Kycklingsoppa
 
250 g kycklingfiléer
1 st äpple
1 st gul lök
Smör
1 msk curry
1 krm svartpeppar
800 g passerade tomater
1 dl vatten
2 1⁄2 dl Grädde
2 st grönsaksbuljongtärningar
1⁄2 tsk salt
 

Strimla kycklingen. Kärna ur och strimla äpplet. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör och curry i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med salt.

Denna soppa gjordes för första gången här hemma ganska nyss och blev snabbt en favorit. Den är supergod när man är förkyld och om man spetsar detta recept med lite ingefära och chilli så rensar det bihålorna ganska rejält nu i förkylningstider. Riktigt god soppa som definitivt kommer att göras fler gånger här hemma. Recept från början ifrån www.arla.se

 

Detta var ett par soppor som vi brukar göra här hemma, och självklart går det att göra lika många soppor som det finns ingredienser. Grunden i soppa, för mig, ligger i buljong och smaksättning. Utifrån de förutsättningarna kan man nog ha i det som finns hemma och det som känns gott och passar ens önskemål. man kan göra redda soppor och man kan göra klara soppor. Med grädde och utan. Med tomat och utan. Det är endast fantasin som sätter gränser. 

 

 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: