En dag som jag

2015-05-19
22:01:14

Ett drastiskt beslut

Idag skrev LCHF-ingengören ett blogginlägg som hette "Jag slutar med LCHF". Bokstavligen menade hon inte att hon slutar med lågkolhydratskost utan hon menade att hon börjar omvärdera LCHF och anpassa den efter hennes behov och förutsättningar just nu. 
 
Idag skriver jag "Jag slutar med LCHF". Bokstavligen innebär detta att jag slutar med lågkolhydratskost. 
 
"Nej!", tänker du nu. Vad håller du på med?! LCHF är ju allt! Utan LCHF kommer du ju bli tjock igen! Helt uppenbart så har jag redan blivit det, trots LCHF. Under våren har jag haft oerhörda svårigheter att hålla en balansead och hälsosam kost med LCHF. Mitt första år fungerade bra men denna våren har visat att det helt enkelt inte går ihop med mitt liv som det ser ut idag. "Men då får du ju ändra ditt liv! Det handlar bara om att komma in i det, bestämma sig!". 
 
Om du har läst min blogg under våren så vet du att jag bestämt mig många gånger och jag misslyckas lika många gånger. Det fungerar helt enkelt inte nu och jag fuskar mer än någonsin. Det är inga stora fusk men det innebär att jag överkonsumerar både fett och kolhydrater. För en högfettskost fungerar bara om du äter minimalt med kolhydrater. Du kan inte äta "lagom" med kolhydrater och massvis med fett, det blir en dålig ekvation. 
 
Därav har jag idag beslutat mig för att prova en månad med en normal kost. Jag måste se hur min kropp reagerar på detta och vad som kommer att hända. Denna kost kommer inte bestå i att frossa i socker, godis och pasta. Den kommer att bestå i en normal konsumtion av långsamma kolhydrater, förmodligen aningen lägre än en "normalkonsumtion". Detta kommer ske i form av knäckebröd, råris, bulgur, rotfrukter etc. Till detta kommer jag fortsätta att äta fullfeta produkter men utan målsättningen att ersätta med så mycket fett jag bara kan. Jag ska äta vad som känns som normalt med fett, sås och smör. Min konsumtion av grönsaker som jag har lärt mig inom LCHF kommer att följa mig in i detta experiment. 
 
För att sammanfatta ska jag börja äta kolhydrater igen men inte på samma sätt som tidigare. Jag ska ta med mig det jag lärt mig inom LCHF såsom att fett är en källa till energi, socker är farligt och grönsaker är en nyttig och hälsosam källa till energi och försöka applicera detta på en kost som passar mig just nu, där jag får äta ett större urval av kostcirkeln. 
 
Detta ska sedan kompletteras med mer motion. Jag ska inte bli någon marathonlöpare eller styrkelyftare men jag har insett att jag behöver promenera i syfte att må bra. Min kropp håller bokstavligt talat på att förtvina med stillastittande jobb, stillasittande plugg och bilkörning precis överallt. Jag går inte ens till bussen längre! 
 
Allt detta kommer noga att dokumenteras med hjälp av denna bloggen och min våg, för jag kommer att väga mig kontinueligt för att se hur min kropp reagerar på att äta mer kolhydrater igen. Jag ska se hur jag mår, vad jag tänker om mat och hur mitt sötsug kommer att reagera. Helt enkelt så ska vi se om jag kan ta den kunskap jag lärt mig och kombinera detta med en kolhydratskost. 
 
Kalla mig galen om du vill, men någonting måste göras. 
Kommentarer:
2015-05-20 @ 06:23:08
#1: Eva

Rotfrukter, absolut. Men är det nåt jag lärt mej på LCHF å är det att spannmål är ett gift. Jag skulle hoppa knäckebröd och bulgur men börja äta ris och sötpotatis.
Titta på paleo. Det är ju mer liberalt än LCHF Du har ju Birgitta Höglunds paleoblogg att inspireras av

Svar: Kan du inte förklara lite mer om hur du menar när du säger att spannmål är gift?
Helena

2015-05-21 @ 06:45:12
#2: Eva

All spannmål innehåller lektiner som människanegentligen inte tål. När jag var barn odlades vete som innehöll 15 olika sorters proteiner (varav gluten är 1). Kortvetet som odlas idag innehåller 60 olika proteiner. Autoimmu na sjukdomar har exploderat pga "leaky gutt". Skulle jag äta spannmål skulle jag bara äga sånt sominnehåller 100% dinkel/spelt som är sånära det urprungliga som går att komma
http://4health.se/glutenintolerans-%e2%80%93-darfor-har-du-kanske-det-utan-att-veta-om-det

http://www.halsasomlivsstil.com/etikett/leaky-gut/
http://www.kostdemokrati.se/margareta/2011/08/05/ditt-dagliga-brod/

Svar: Jag ska undersöka detta och fundera på vad som är bäst för mig just nu. Men jag tackar för att du tog dig tid att förklara! :-)
Helena

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: